Atunci cand vreti sa aveti un site care se incarca foarte bine ar trebui sa tineti cont de mai multe aspecte foarte importante.
Realizare website pret - Gazduire
Gazduire partajata: impartasiti resursele aceluiasi server cu alti clienti ai gazdei. Acest tip de gazduire, cel mai ieftin, este viabil numai pentru site-urile cu trafic redus si care consuma putine resurse (bloguri sau site-uri de prezentare ale intreprinderilor mici). Este suficient ca site-urile gazduite pe serverul comun sa consume o multime de resurse pentru a incetini propriul site/
Gazduire dedicata: inchiriati de la gazda un server. Gazduirea dedicata este cea mai buna alegere pentru site-uri de comert electronic sau bloguri cu trafic ridicat. Acest tip de gazduire face posibila administrarea serverului, spre deosebire de gazduirea partajata: un server comun este gestionat si configurat de catre gazda.
Gazduire virtuala (VPS): la jumatatea distantei dintre gazduire partajata si gazduire dedicata. Principiul este sa inchiriati sau sa cumparati o parte a unui server dedicat pentru a-l transforma server virtual administrat de dvs.
Trebuie sa alegeti tipul de gazduire care potriveste cel mai bine nevoilor proprii . Daca aveti un site de comert electronic si sunteti pe un server comun, exista sanse mari sa va incetineasca site-ul. Dimpotriva, este perfect inutil sa inchiriati un server dedicat daca aveti un blog mic. In ultimul caz, gazduirea partajata este mai mult decat suficienta.
Intrucat este vorba despre site-uri in WordPress, este important sa retineti ca exista spatii dedicate de gazduire optimizate pentru site-uri WordPress, cum ar fi WP Engine. De departe cea mai scumpa formula, gazduirea pe serverul WP este o garantie serioasa. In acest caz specific (WP Engine), furnizorul de hosting va va informa in mod regulat despre performantele site-ului si despre extensiile care pot contribui la incetinirea acestuia. Trecand prin WP Engine, veti beneficia, de asemenea, de copii de rezerva.
Majoritatea instrumentelor de masurare a vitezei va vor oferi o indicatie a timpului de raspuns al serverului. Este o modalitate buna de a determina daca gazduirea este potrivita sau nu, trebuie schimbata sau nu. Alte sfaturi: alegeti o gazduire SSD.
Reduceti dimensiunea imaignilor
Imaginile sunt consumatori importanti ai resurselor serverului. Adesea elementele paginilor ocupa cel mai mult spatiu. De aceea, o buna gestionare a imaginilor este absolut critica pentru imbunatatirea vitezei site-ului. Este clar ca putini webmasteri au grija sa optimizeze imaginile. Este o greseala. Ideal este sa gasesti echilibrul potrivit intre calitate si greutate a imaginii. Pentru a reduce dimensiunea unei imagini, exista trei solutii:
- Comprimati imaginea: folositi TinyPNG, de exemplu, pentru a comprima imaginile PNG si imaginile JPEG. Este o solutie online gratuita pentru inceput.
- Schimbati formatul: unele formate sunt mai mari decat altele. De preferinta JPEG fata de PNG (de exemplu, pentru imagini mici, pictograme, logo-uri etc.). Folositi GIF numai pentru animatii (convertiti imaginile GIF in JPEG sau PNG).
- Reduceti dimensiunile: cu cat dimensiunile sunt mai mici, cu atat imaginea va fi mai mica.
Exista multe programe pentru a reduce greutatea imaginilor inainte de a fi importate in biblioteca WP, cum ar fi GIMP, de exemplu (software gratuit open source) sau pur si simplu Paint. Daca aveti deja o biblioteca mare de imagini in WordPress si nu aveti motivatia sau timpul necesar pentru a le reprocesa una cate una, exista o alta solutie.
Exista intr-adevar extensii care va pot optimiza automat imaginile WordPress, atat cele deja descarcate in biblioteca, cat si cele pe care le adaugati. Faceti o copie de rezerva inainte de a instala acest tip de plugin, ca masura de precautie. Iata doua dintre cele mai bune pluginuri de pe piata:
- WP Smush.it: Aceasta extensie va permite sa comprimati toate imaginile din biblioteca dvs. si sa procesati automat orice imagine noua pe care o importati in WordPress. Dezavantajul WP Smush.it este ca nu poate prelucra imagini care cantaresc mai mult de 1 MB sau cele care sunt gazduite pe un server CDN. Acesta este motivul pentru care este intotdeauna de preferat sa prelucrati singur imaginile sale dintr-un software inainte de a le importa.
- Imsanity: Datorita acestei extensii, puteti defini o dimensiune maxima pentru toate imaginile. Exemplu: limitati latimea maxima a imaginilor dvs. la 1024px. Imsanity nu actioneaza asupra greutatii imaginii, ci doar asupra dimensiunilor acesteia (chiar daca desigur cele doua sunt legate). Imsanity ofera cateva caracteristici suplimentare: permite, de exemplu, conversia formatelor de imagine (BMP in JPEG, de exemplu).