In momentul in care este conceput un proiect de realizare website se va tine cont si de viteza de incarcare a site-ului.
Uneori trecuta cu vederea, viteza de incarcare a unui site este un parametru fundamental din doua motive. Pe de o parte, un site prea lent contribuie la degradarea - uneori dramatic - a experientei utilizatorului. Nimanui nu-i place sa rasfoiasca un site care se blocheaza. Incetinirea unui site duce la o crestere a ritmului de respingere, la o scurtare a timpilor de sesiune, la o scadere a numarului de pagini vizualizate si, in final, la o degradare a indicatorilor de performanta.
Pe de alta parte, viteza de incarcare a unui site web are un impact asupra performantei sale SEO. Google in special nu prefera site-urile prea incete si nu ezita sa le pedepseasca penalizand pozitiile. Trebuie sa lucrati cu orice pret la viteza de incarcare a site-ului dvs. Sfaturile de mai jos se refera la WordPress.
Realizare website - Masurati performanta curenta a site-ului WordPress
Inainte de a vorbi despre tehnici pentru a imbunatati viteza unui site WordPress, iata cateva instrumente care va vor permite sa calculati timpul de incarcare al site-ului dvs. , pentru a face un inventar. Exista tone de instrumente online pentru masurarea vitezei site-ului dvs.: YSlow, GTmetrix, Pingdom Tools, Web Page Analyzer, Load Impact, Octa Gate SiteTimer, WebPage Test, Yotaa. Este recomandabil sa folositi mai multe instrumente de masurare pentru teste si sa nu va limitati la unul.
Serviciul de testare a performantei Google, PageSpeed Insights , este unul dintre instrumentele de referinta. Acest serviciu ofera o evaluare „obiectiva” a vitezei de incarcare a site-ului dvs. atat pe mobil, cat si pe computer. Performantele unui site sunt intr-adevar adesea variabile in functie de terminalele utilizate. Un alt avantaj al PageSpeed Insights: serviciul va ofera sfaturi personalizate, acordate prioritate pentru a remedia orice defectiuni identificata in timpul testului.
Eliminati extensiile inutile (sau pluginurile)
WordPress este cunoscut pentru faptul ca ofera sute si chiar mii de extensii. Asadar, avem tendinta instinctiva de a dori sa instalam cat mai multe pluginuri pentru a creste functionalitatea site-ului WordPress. Aceasta este o greseala grava. Ceea ce conteaza este calitatea extensiilor utilizate, nu cantitatea. Acest lucru este valabil pentru toate CMS-urile, dar mai ales pentru WordPress, care are o comunitate de dezvoltatori gigantici, dar nu intotdeauna foarte bune.
Idealul este sa folositi cat mai putine extensii si evitati extensiile de care nu sunteti sigur. Stergeti in special orice extensie care este duplicata. Nu este neobisnuit sa vrei sa testezi mai multe extensii aproape identice pentru a face o alegere. E in regula, dar, dupa ce a fost aleasa una potrivita puteti sterge toate celelalte extensii.
Daca doriti, puteti dezactiva doar extensiile neutilizate. In mod ideal, este mai bine sa le stergeti. Daca nu utilizati deloc unele extensii, de ce sa le pastrati?
In mod regulat, faceti un inventar al tuturor pluginurilor pe care le-ati descarcat (indiferent daca sunt activate sau dezactivate). Acest lucru va preveni acumularea extensiilor in timp. Eliminati extensiile care nu sunt foarte utile. Ultimul sfat: incercati sa utilizati extensii multifunctionale, de tip Yoast, care permite gestionarea SEO a site-ului dar si curatarea memoriei cache.
Cum sa determinati impactul extensiilor asupra vitezei de incarcare a site-ului WordPress? Raspunsul este simplu: instalati extensia Pluging Performance Profiler (P3) dezvoltata de Go Daddy.
Se stie ca extensiile utilizate pentru crearea de share-uri pe retelele sociale incetinesc foarte mult viteza de incarcare din cauza limbajelor pe care le folosesc. Daca este posibil, incercati sa le eliminati si inlocuiti barele cu butoane simple.
Alegeti o formula de gazduire care se potriveste nevoilor dumneavoastra
Calitatea gazduirii are un rol important viteza de incarcare a site-ului dvs. Un site poate fi perfect configurat, dar lent pentru simplul motiv ca serverul pe care il foloseste nu este eficient.
In momentul in care colaborati cu o firma care realizeaza cele mai bune site-uri web veti primi si un pachet de gazduire foarte bun.